Wabi-Kusa ile Tanışın
Narin, güzel ve minyatür bir “aquascaping” türü olan Wabi-Kusa nedir? Kim tarafından tasarlanmıştır? Kökenleri nereye dayanır? Bakımı nasıl yapılmalıdır? Bu güzel bilgilerle donatılmak ve uygulamaya hemen başlamak için en iyi gün belki de bugündür.
Wabi-kusa Japonya doğumlu bir bitki yetiştirme türüdür. “Wabi-Kusa” ismi, Japonya’da güzellik ve estetikle ilgili bir akım olan “Wabi-Sabi”den etkilenmiş ve türemiştir.
Yeri gelmişken Wabi-Sabi’ye de değinmekte fayda var.. Ne de olsa, ismini bu felsefeden alan huzur verici ve şık bitki akvaryumlarınıza olan bağı kuvvetlendirmek için buradayız.
Wabi-Sabi, kendi içerisinde zıtlıklar barından fakat bu zıtlıklarla güzelleşerek anlam kazanan bir döngüdür.. Çelişkilerin bir düzen içerisinde yaşanmasıdır. Eksik olandaki bütünlük, mükemmel olmayandaki mükemmellik, geçici bir kalıcılıktır.. Coşku hüzünle birleştiğinde ortaya çıkan duygu, güneş bulutların arasından göründüğünde yerlere düşen hüzünlü yapraklardır. Anlatması güçtür. Japonların “en kısa şiiri” olduğu söylenir. Çünkü üzerinde konuşacak çok şey vardır. Fakat kısa bir ifadeyle Wabi-Sabi, aslında “gerçek” olanı ifade eder. Kusursuzluk bir hayaldir, gerçek ise hüzünler ya da hatalar içerir. Bu çelişkiler bir düzen yaratır. Bu düzen alçakgönülldür ve estetiktir….
Wabi-Kusa ismindeki “Kusa” ise, çok daha somut bir kavram olan “bitki, çim” anlamlarına gelmektedir. İki kelime bir araya geldiğinde, dilimize direkt bir çeviri ne yazık ki yapamıyoruz.
Bu kısa odaklanmanın ardından güzel çiçeğimiz Wabi-Kusa’ya dönelim. Felsefesini arkasına alan bu tür bize Takashi Amano (ADA – Aqua Design Amano) tarafından takdim edilmiştir. Oldukça yeni ve heyecan verici bir konsepttir.
Peki nedir bu Wabi-Kusa?
Wabi-Kusa, sucul bitkilerin, su içerisine yerleştirilmiş kilden topa benzer yüzeyler etrafında sarmalanarak ya da bu yüzeylere ekilerek, doğal halleriyle büyümeye bırakılmasıyla oluşur. Çok büyük olmayan cam konteyner içerisindeki su içerisine bırakılan top etrafındaki bitkiler, tamamen kendi özgürlüğüne sahiptir…
Bu yönüyle standart “aquascaping” yöntemlerinden ayrılır. Aquascaping’te tasarımın mantıksal karşılığı vardır ve mükemmelliği hedefler. Buna göre tasarlanır, budanır, yerleştirilir, müdahale edilir. Fakat Wabi-Kusa bir kez ortamına sahip olduktan sonra ona müdahale etmeden, kendi özgür akışına bırakarak alacağı form, onun kendi güzelliğini oluşturur. Görünüşü huzur verici olsa da, yetiştirme tarzı bakımından bu anlamda vahşidir, doğaldır.
Wabi-Kusa’nızı cam yuvasına kavuşturup, üzerine yeterli bir ışık kaynağı yerleştirdikten sonra, arkanıza yaslanıp onun basit güzelliğine, doğanın kendi karmaşına tanık olabilirsiniz.