Akvaryum ile Tanışın

Denizlerde, su birikintilerinde, göllerde, nehirlerde milyonlarca farklı canlı yaşar. Evlerimizde, bu canlılardan ancak bir kısmına elverişli yaşam alanları sağlayabiliriz. Biz de Sutopya’da, küçük veya orta boy tanklarda bakılabilen tatlı su canlıların bir kısmını sizlere sunuyoruz.

Akvaryum hobisi hem siz, hem de çevreniz için bulaşıcıdır!

Daha önce başlamamış olanlar için uyaralım :) Akvaryumunuzdan keyif almaya başladıktan kısa bir süre sonra balık türlerini latince isimleriyle bilen; su, ışık, karbondioksit değerlerinden anlayan; hangi balık türleri aynı akvaryumda yaşayabilir öğrenmiş; şu anda bilmediğiniz daha bir çok teknik detaya hakim şekilde ve hatta arkadaşlarınıza ve ailenize de akvaryum hobisini aşılayan birine dönüştüğünüze tanık olabilirsiniz. Çünkü canlıların, sizin onlara sağladığınız ekosistemde büyümelerini, çoğalmalarını, hastalanıp-iyileşmelerini, acıkmalarını, sizinle iletişim kurduklarını, hatta öğrenebildiklerini görmek, izlemek ve onları anlamak oldukça keyiflidir.

Televizyon izlemeye göre çok daha interaktif ve “gerçek” olan bu deneyimi en elverişli şartlarda organize ettiğinizde, olabilecekler size mucize gibi gelebilir. Akvaryumdaki balığınız acıktığında, siz yanından geçerken size su fışkırtabilir (bkz. okçu balığı). Akvaryum camında elinizi gezdirdiğinizde hareketinizi bire bir takip eden bir sürünüz olabilir. Onların mutluluğunu, sunduğunuz şartların uygun olup olmadığını onları izleyerek anlayabilirsiniz. Fakat tabii ki, her şeyi keşfetme yoluna gitmektense, bazı bilinen gerçekleri göz ardı etmemek en sağlıklısı olur.

İLK AKVARYUM: YENİ BAŞLAYANLAR

Akvaryum hobisine merak salmak üzeresiniz. Fakat kafanızda bir çok soru var… Bu işe nereden başlamak gerek? Akvaryumdaki canlıların sağlıklı ve uzun yaşaması için dikkat edilmesi gereken temel konular neler? “Bir hevesti, geçti” dememek ve bu işi keyifle sürdürmek adına bilmeniz gerekenler işte burada.

Doğal ortamını en iyi şekilde sunun.

Yalnızca akvaryum değil, tüm canlıların bakımında; o canlının doğal ortamında nasıl yaşadığını göz önünde bulundurmak gerek.
Bir örnekle anlatalım; Beta balığı sahiplenmeyi düşünüyorsunuz.
 Beta balıklarının anavatanı Tayland’dır. Balığın doğal yaşam alanı ağırlıklı olarak pirinç tarlaları ve buna benzer yoğun bitkili sulardır. Bu durumda Beta balığınızın mutlu olmasını istiyorsanız, ortamında bolca bitki bulundurmanız gerekir.
Balığınızın hangi su şartlarında yaşadığını bilmek diğer önemli konu.
Besleyeceğiniz canlının doğal ortamını araştırın veya canlıyı aldığınız yerden bu bilgiyi edinin.

Hangi canlılar bir arada yaşayabilir, öğrenin.

Doğada olduğu gibi evlerimizde oluşturduğumuz ekosistemlerde de bazı canlılar birbirleriyle yaşayamazlar. Suyun cinsi, oksijen/karbondioksit seviyesi vb. teknik özelliklerin yanında; üreme, beslenme ve davranış tiplerinden dolayı bazı farklı cinsleri aynı akvaryuma koymamak gerekir.

Balık ya da karidesinizin başka bir tatlı su hayvanı ile ilişkisinin yanında; bitki türleri ile olan ilişkisine de dikkat etmeyi unutmayın.

Yeterli büyüklükte bir tank kurduğunuza emin olun.

Balık türleri, suların farklı katmanlarında hayatlarını sürdürürler. Bazı cinsler diplerde yaşarken, bazıları su üstünde, bazıları suyun orta bölümünde vakitlerini geçirirler. Farklı tipte balıkları aynı akvaryumda beslemeyi düşünüyorsanız, balıkların suyun hangi bölgesini domine edeceklerini hesaplamalısınız. Aynı bölgeyi sahiplenen 2 farklı canlı türünden zayıf olan, eğer tankınız yeterince büyük değilse, güçlü olan tarafından ezilecektir. Bu da akvaryumunuzdaki bir türün, uzun vadede sağlıksız yaşam koşulları sürmesine sebep olabilir.

Kabaca bir hesapla; gelişmiş balıkların her 1 cm’si için 1 litre su gerekir.

Sürü halinde yaşayan bir balık türü besleyecekseniz 6 veya 8 adet almaya özen gösterin. Bu onların daha güçlü ve “tamamlanmış” hissetmelerini, dolayısıyla mutlu ve doğal ortamlarına yakın şartlarda yaşamalarını sağlar.

Akvaryum hobisi, siz sevdikçe ister istemez hayatınızda giderek daha büyük yer tutacağı için; işe küçük bir tankla başlayıp kendinizi geliştirdikçe habitatınızı modifiye etmenizi öneririz. Sutopya’dan satın alabileceğiniz nano modeller bunun için idealdir.

Küçük akvaryumun, büyük olanlara oranla farklı zorlukları vardır. Örneğin, sudaki herhangi bir hastalık veya kimyasal değişiklik, canlılara hızlı bir şekilde yayılabilir. Küçük bir akvaryuma en iyi şekilde nasıl bakılır, bunu alışverişiniz esnasında bizden detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

Acele etmeyin!

Akvaryumunuzu ilk kez kurup, filtre ve ışık sistemlerinizi çalıştırdıktan sonra balık alıp içerisine koymakta acele etmeyin. Daha önce içerisinde hiçbir canlı yaşamamış olan suyun, oturması ve temizlenmesi için bir kaç gün beklemelisiniz. Tuzlu su akvaryumlarında bu süre 1 ay hatta bazı canlılar için daha da uzun olurken; küçük ve orta boy tatlı su akvaryumlarında suyun oturması için bir ya da birkaç gün beklemeniz yeterlidir.

Tek bir balık beslemek istiyorsanız…

Seçeceğiniz balığın tek yaşamaya elverişli olup olmadığını mutlaka öğrenmelisiniz. Örneğin Beta balığı, bolca bitkili bir akvaryumda iyi bir bakımla 2-3 hatta nadiren 5-6 yıl kadar yaşayabilir.

Balığınız sağlıklı mı, anlamak için…

Balığınızın renkleri canlı, yüzgeçleri tamamen açık ve parlaksa, vücuduna yapışmış minik beyaz benekler veya gözlerinde görüşünü daraltmış perde ya da lekeler görünmüyorsa, yemlediğinizde her zamanki gibi yemini yiyorsa balığınız büyük ihtimalle sağlıklıdır.

Akvaryumunuza nasıl bir donanım kurmalısınız?

Bazı balıklar (Labirentliler) su yüzeyine çıkıp oksijen alarak yaşayabilirler. Bu nedenle filtresiz fanuslarda satılmaktadırlar. Fakat Sutopya olarak bizim önerimiz, küçük veya büyük tüm tanklarda bir filtre sisteminin bulunması. Böylece hem suyunuz daha uzun süre temiz kalır, hem balığınıza daha sağlıklı bir yaşam alanı sunarsınız, hem de devir-daim sayesinde suyun oksijen düzeyini düşürmemiş olursunuz.

Bir akvaryumda besleyeceğiniz canlılara göre ısıtıcı, filtre, ışık ve tank ile kurulum yapmalısınız.


Yol boyunca öğrenecek daha çok şey var… Fakat bunlar, ilk akvaryumunuzu kurmak için yeterli olacak.

Önemli olan, sizin bu işte ne kadar profesyonel olmayı istediğiniz.