Kokedama ile Tanışın

Kokedama, ilk kez Japonya’da uygulanan, günümüzde Japonya ve Avrupa’da çok yaygın olan, yeni bir bitki yetiştirme tasarımı akımı. İngilizce’ye tam çevirisi “moss ball“, buna istinaden dilimize “yosun topu” olarak çevirmek mümkün. Fakat bu yöntemi kullanarak yapabileceklerimize bakılırsa, bir “yosun topu”ndan çok daha fazlası demek kokedama…

Geleneksel Japon sanatları arasında kokedamayı, bonzai ve ikebana arasında bir yere koyabiliriz. Kontrast bir bakış açısıyla tamamen bir “kawaii style” parçası olduğu da düşünülebilir. “Kawaii“, Japonya’da yaklaşık 40 senedir ülkede dominant bir şekilde kullanılan “şirinlik/utangaçlık” üzerine kurulu bir tasarım anlayışı. Giyim tarzı, animeler, mangalar, ev eşyaları, oyuncaklar ve hatta şehirde sokaklarda bile her yere yansımış olan “kawaii” akımı Japonya’da ulusal bir kimliğe dönüşmüş durumda.

Kısacası kokedama; Japonların geleneksel tasarım çizgisi ve kendilerine has bazı tasarım kodları, kawaii kültürüne ait şablonlar ile birlikte, bitkilere doğal – ekolojik yaşam alanları sunma yaklaşımlarının ortak bir ürünüdür diyebiliriz.

İşte tüm bunlardan dolayı kokedama basit bir yosun topundan çok daha fazlasıdır. Yöntemi bildikten sonra, uygulayarak yapabilecekleriniz kendi hayal gücünüzle sınırlıdır. Yaş aldıkça kokedamanızdaki bitkilerin doğal formlarına tanık olacak, onları budayarak ya da çoğaltarak bu küçük hayat formlarının bir parçası olacak, kendinizi ifade etmek için en doğal ve en estetik yollardan birini seçmiş olacaksınız.