Kokedama Bakım Kılavuzu

Kokedama nedir? Işık ihtiyacı nasıldır? Ne sıklıkta ve nasıl sulama yapılmalıdır? Tüm bu bilgileri aşağıda yer alan Kokedama Bakım Kılavuzu'nda bulabilirsiniz.

 

KOKEDAMA NEDİR?

Kök kısmı torf, toprak ya da aquasoil ile top haline gelecek şekilde sarmalanıp, iplerle sabitlenerek hazırlanan, saksıya ihtiyaç duymayan bitki yetiştirme türüne kokedama denir. Kokedamanızı dilerseniz ip ya da misina ile asabilirsiniz. Masanızın üzerinde kullanmayı tercih ederseniz, kokedamanın altına su geçirgenliğine destek olacak şekilde ahşap, ham beton, mangrove kökü, hindistan cevizi kabuğu gibi bir materyalden altlık koyabilirsiniz.

Kokedamanın bakım şartları, hazırlandığı bitki çeşidine ve ortam şartlarına göre değişiklik gösterir.

IŞIK

Çoğu ev bitkisi aydınlık, fakat direkt güneş ışığına maruz kalmayan yerleri sever. Kokedamanın güneş/ışık ihtiyacı, aynı bitkinin saksıda yetişen formu ile aynıdır.

SULAMA

Kokedamanın top kısmının ağırlığı size sulanma ihtiyacı hakkında fikir verecektir. Bitkinizin türüne ve mevsim şartlarına göre bir sulama rutini belirleyin. Yaz aylarında haftada bir, kış aylarında iki haftada bir sulama kokedama için yeterlidir.

Geniş bir kap içerisine su doldurun. Kokedamanın top kısmı komple suyun içerisinde kalacak şekilde kaptaki suyun içerisine oturtun. 15 dk bekletin. Kokedamayı sudan çıkarın. Top kısmını avuçlarınız arasında sıkarak su fazlalığını süzün. Aşırı baskı uygulamamaya özen gösterin.

Sulamayı mutlaka gündüz saatlerinde yapın. En az 3 gün dinlendirilmiş musluk suyu veya içme suyu kullanın. Birinci yılın sonunda kokedamanızın banyo suyu içerisine sıvı gübre takviyesi yapın.

 

BAŞKA SORUM VAR!

O halde mutlaka bize ulaşın:

info@sutopya.com