Teraryum Bakım Kılavuzu

Teraryum nasıl çalışır? Işık ihtiyacı nasıldır? Ne sıklıkta ve nasıl sulama yapılmalıdır? Teraryumda budama gerekli midir? Tüm bu bilgileri aşağıda yer alan Teraryum Bakım Kılavuzu'nda bulabilirsiniz.

 

TERARYUM NASIL ÇALIŞIR?

Teraryumun dibindeki su, ışığın etkisiyle buharlaşır. Böylece tıpkı doğadaki gibi, fanus içerisinde nem oluşmaya başlar. Bitki, fanus içerisindeki nemi ve ışığı; kökleri, gövdesi ve yaprakları ile alarak büyür. Kapalı sistem teraryumların dışarıdan hava alma ihtiyacı yoktur. Teraryum içerisindeki bitkiler hem karbondioksit hem de oksijen salınımı yaptığı için, ihtiyaçlarını kendi kapalı ortamları içerisinde karşılayabilirler. Özellikle içerisinde canlı yosun bulunan kapalı sistem teraryumlar yalnızca bakım/budama gibi ihtiyaçlar için açılmalı, diğer tüm zamanlarda kapağı kapalı tutulmalıdır.

IŞIK

Teraryumlar en iyi gelişim performansını LED aydınlatma ile gösterir. Bitkinin ihtiyacı olan ışığı ona sağlamak için günde 6-8 saat, tepeden aydınlatacak şekilde açık tutmalısınız. Aydınlatmaya bir zamanlayıcı (timer) bağlayarak bu işlemi çok daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca zamanlayıcı sayesinde, siz tatildeyken bile bitkiniz ihtiyacı olan ışığı rutin şekilde almaya devam eder. Direkt güneş ışığına maruz bırakmayın. Aksi takdirde teraryumda yosunlanma oluşur.

SULAMA

Teraryumun en alt katmanını oluşturan ponza taşlı bölüm, suyun ihtiva edildiği bölümdür. Teraryumun su ihtiyacını bu katmanda görünen su seviyesinden anlarsınız. Su tükenene ya da iyice azalana kadar yeniden sulama yapmanıza gerek yoktur. Su seviyesi, teraryumdaki en alt katmanı aşıp diğer katmanlara ulaşmamalıdır. Bu nedenle suyu yavaş yavaş eklemeli, bu esnada dipteki su seviyesini kontrol etmelisiniz. Yanlışlıkla fazla su vermeniz durumunda bir şırınga yardımıyla dipteki suyu çekebilirsiniz. Kapalı teraryumlar çok seyrek sulama gerektirir. Teraryumunuzun yeniden sulamaya ihtiyaç duyacağı süre; odanın ısısı, ışık kaynağının yoğunluğu, teraryum kapağının açılma sıklığı ve içerisinde yaşayan bitkilerin su ihtiyacına göre değişir. Kapağı daima kapalı tutulan ve ışık ihtiyacı doğru şekilde giderilen bir teraryuma genellikle yılda yalnızca 1 kez su eklemek yeterli olur. Sulama için oda sıcaklığında içme suyu kullanmalısınız. Çeşme suyu, fanusta kireçlenmeye neden olacağı için kullanılmamalıdır.

BUDAMA

Bitkilerde sararmış, zayıf görünen yaprakları ana gövde ile birleştikleri noktadan makasla keserek budayabilirsiniz. Doğru düzeyde budama bitki için sağlıklıdır. Ayrıca aydınlatmaya 10cm veya daha fazla yakınlaşmış bitkileri de boylarından, ana gövdeyi keserek kısaltın. ADAPTASYON Teraryum içerisindeki bitkiler, ilk kurulumu takip eden 2 ay boyunca ortamına adapte olmaya ve içerideki dengeyi oluşturmaya çalışır. Bu esnada teraryum kapağı açılmamalı ve su/nem döngüsünün ideal dengeye gelmesi beklenmelidir. Adaptasyon süreci sonunda fanustaki görüntüyü engelleyen buğu seviyesi azalmaya başlayacaktır.

 

BAŞKA SORUM VAR!

O halde mutlaka bize ulaşın:

info@sutopya.com